Forum Kulturystyka, Fitness, Odżywianie
www.personalnytrener.pl www.catering.foursteps.pl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Słowniczek Suplementów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulturystyka, Fitness, Odżywianie Strona Główna -> SUPLEMENTACJA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SUPLES
Administrator



Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec / Wawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:09, 26 Sty 2007    Temat postu: Słowniczek Suplementów

A.L.A, R-A.L.A
A.L.A- kwas alfa liponowy, usprawniający produkcję energii i ochraniający przed niekorzystnymi skutkami utleniania. Działa antyoksydacyjnie, hamuje rozwój zmian miażdżycowych, wspomaga pracę serca, poprawia wydolność, reguluje glikemię, ochrania narząd wzroku i wątrobę.
Kwas alfa liponowy A.L.A działa ins.ulinopodobnie ułatwiając wnikanie aminokwasów oraz kreatyny do komórek mięśniowych. A.L.A składa się z 2 izomerów s-A.L.A i r-A.L.A, z podzialem 50:50
s-A.L.A neutralizuje niektore działania r-A.L.A i dlatego musimy przyjmować same A.L.A w wiekszych dawkach
R-A.L.A jest kwintesencją A.L.A

ARGININA
Arginina - jest endogennym aminokwasem zasadowym i powszechnym składnikiem białek. Jej szczególnie duże ilości można zauważyć w białkach jąder komórkowych i w komórkach rozdrodczych (w histonach i protaminach do ok. 80%). Arginina służy do gromadzenia i przenoszenia azotu w organiźmie. Bierze udział w mocznikowym cyklu Krebsa, w syntezie kreatyny. Jej pochodna - fosfoarginina jest fosfagenem bezkręgowców.
Cele:
- wzrost produkcji tlenku azotu
- wzrost siły
- lepsza wytzrymałość
- szybsza regeneracja
- lepsze unaczynienie

ALFA KETOGLUTARAN ARGININY (AAKG)
Alfa ketoglutaran argininy (AAKG) jest jedną z najlepszych form aminokwasu argininy, dzięki której zwiększa się poziom tlenku azotu w organizmie. Tlenek azotu kontroluje wiele czynności życiowych takich jak krążenie krwi, kontrola aktywności mózgu, wątroby, płuc, ale i pomaga w transporcie wartości odżywczych do komórek. Dzięki AAKG nasze mięśnie są “pełniejsze”, nasza wytrzymałość maksymalnie zwiększona, a czas regeneracji wiele krótszy. 3000mg AAKG jest to dawka ogólnie uważana za maksymalną, dzięki której nasza „pompa” będzie wyraźnie odczuwalna, co przeniesie się na efekty ogólne - zapobiega rozpadowi mięśni, zwiększa tolerancję wysiłku fizycznego, polepsza transport tlenu. Większa ilość AAKG = lepsze użylenie, całkowite wykorzystanie oraz stały zapas wartości odżywczych , uczucie pompy.

DI-ARGININA
Jabłczan di-argininy najlepiej konwertuje z argininy do tlenku azotu ze wszystkich dostępnych produktów na rynku. Dodatek cytrulliny moze zwiększyć maksymalnie produkcje tlenku azotu. Organizm wykorzystuje Cytrullinę jako utylizator argininy, jest prekursorem argininy, dlatego też zwiększa jej produkcję. Dodatkowo powoduje wzrost energii w komórkach, eliminując i hamując wszelkie niepotrzebne procesy, takie jak powstawanie kwasu mlekowego lub amoniaku oraz zwiększa ogólną odporność organizmu. Inną istotną funkcją jabłczanu cytrulliny jest przyspieszenie regeneracji poprzez symulację fosfokreatyny pomiędzy treningami.

CYTRULINA
Cytrulina - substacja bioraca udział w syntezie tlenku azotu, w czasie wzmorzonego wysilku wspomaga jego wytwarzanie, jest prekursorem kreatyny, przeksztalcanym w arginine i glikocjamine. L-Cytrullina zwiększa poziom tlenku azotu odpowiednio po 2 godzinach od zażycia w połączeniu z glutaminą działa aż do 24 godzin. Dzięki temu połączenie AAKG z L-Cytrulliną zapewnia 24 godzinny zwiększony poziom tlenku azotu, co wpływa pozytywnie na nasze wyniki.

ß-ALANINA
Alanina - minokwas występujący w przyrodzie w dwóch odmianach: alfa i beta; alfa-alanina (grupa aminowa w pozycji alfa), aminokwas endogenny występujący w białkach. Beta-alanina (grupa aminowa w pozycji beta), jedyny beta-aminokwas występujący w organizmie człowieka; jest składnikiem kwasu pantotenowego i koenzymu A. Przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy.

BETAINA
Betaina jest tak samo jak arginina i glikcojamina prekursorem kreatyny, tzn. substancją stymulującą powstawanie endogennej kreatyny w organizmie. Jednorazowa porcja 2000mg jest dawką wystarczającą na maksymalny wzrost produkcji endogennej kreatyny.
BETAINA Z jednej strony obniża poziom HCY i dzięki temu maleje ryzyko arteriosklerozy i uszkodzeń neurodegeneracyjnych ale jednocześnie podnosi ona poziom total cholesterol, LDL (nie ma wpływu na HDL) stosunek LDL/HDL i trójglicerydów co podnosi ryzyko uszkodzeń śródbłona naczynia krwionośnych i odkładanie się płytki miażdżycowej.

ESTER KREATYNY
Etylowy bądz metylowy ester kreatyny - Jest pierwszym produktem kreatynowym, którego cząsteczki zostały zmieniony w procesie zwanym estryfikacja. W badaniach naukowych udowodniono, że ten bardzo precyzyjny proces, zapobiega przemianie zmodyfikowanej kreatyny w niepożądana kreatyninę. W kwaśnych warunkach (PH) panujących w żołądku, tradycyjny monohydrat kreatyny jest natychmiast metabolizowany w kreatyninę. Dzięki ścisłemu metylowemu przyłączeniu w cząsteczce kreatyny, czyniąc ją na stałe odporna na rozkład kreatyny, zazwyczaj towarzyszący tradycyjnemu mohydratowi kreatyny. Przez zastosowanie metylowego estru kreatyny, sportowcy mogą wykorzystać działanie kreatyny stosując zaledwie 10% normalnej klinicznej dawki.

JABŁCZAN KREATYNY
Jabłczan - jedna z soli kreatyny - molekuła - sprzęgająca cząsteczkę kreatyny z cząsteczką jabłczanu. Jabłczan keratyny dużo lepiej rozpuszcza się w wodzie od monohydratu, a rozpuszczalność ma ogromne znaczenie dla procesu wchłaniania, gdyż organizm może pobrać z przewodu pokarmowego jedynie to, co pozostaje w stanie rozpuszczonym.
Molekuły samego jabłczanu należą do chemicznej grupy hydroksykwasów karboksylowych, które posiadają zdolność stymulowania ins.uliny - hormonu odpowiedzialnego za transport kreatyny do mięśni w metabolizmie spoczynkowym. Jednocześnie, jabłczan należy do metabolitów glukozy - czynników - ułatwiających pobieranie kreatyny przez komórki mięśniowe w metabolizmie wysiłkowym i powysiłkowym.
Ze spalania 1 mola glukozy organizm może pozyskać 38 cząsteczek adenozyno trójfosforanu ATP, zdolnych do syntezy z kreatyny takiej samej liczby cząsteczek aktywnej anabolicznie i ergogenicznie fosfokreatyny. Z owych, 38 cząsteczek, aż 36 (ok. 83%) powstaje w efekcie aktywności molekuł jabłczanu. Ta liczba najlepiej obrazują wyższość jabłczanu kreatyny nad innymi, jakkolwiek również niezwykle cennymi, formami kreatyny. W świetle powyższych faktów należy uznać, że jabłczan kreatyny jest w obecnej chwili formą kreatyny, najlepiej przyswajalną i najsilniej stymulującą syntezę aktywnej anabolicznie i ergogenicznie fosfokreatyny, znakomicie nadającą się do suplementacji kreatyny zarówno w okresie metabolizmu spoczynkowego, jak też powysiłkowego

GLIKOCYJAMINA

Główną jej funkcją jest zwiekszenie tempa transportu. Ostatnie badania dowodzą, że glikocjamina ma znacznie lepsze możliwości transportowe niż glukoza, stąd też dzięki ułatwieniu dostępu do komórki mięśniowej możliwe jest błyskawiczne dostarczenie do niej innych komponentów.
Glikcojamina jest głównym prekursorem endogennej kreatyny, wraz z betainą tworzą duet, któremu możemy zawdzięczać stałe powstawanie dużej ilości naturalnej kreatyny w organizmie. Glikcojamina może również zapobiegać hamowaniu produkcji kreatyny u osób nie reagujących na nią, osób które nie odczuwają żadnych korzyści z jej przyjmowania. Na dodatek tego jest rewelacyjnym transporterem kreatyny do mięs.ni, niektore badania wskazują zwiekszenie dostarczonej kreatyny do mięs.ni o prawie 70%, co znacząco wpływa na efekty suplementacji kreatyną.
Glikocyjamina moze zwiekszac ryzyko chorób serca i układu krążenia, w tym takze ryzyko zawalu. Dodatek Betainy niweluje negatywne skutki suplementacji glikocyjamina.

GLUKORONOLAKTON
Glukoronolakton przyspiesza eliminowanie endogennych i egzogennych szkodliwych substancji w organizmie. Od niedawna glukoronolakton uważany jest za jedną z najlepszych substancji zwiększających poziom energii i wytrzymałości oraz zapobiegającą odkładanie się tłuszczu przez nadmierną stymulację ins.uliny.

GPA
Kwas Guanidynopropionowy (GPA) jest fenomenalnym składnikiem, podnoszącym maksymalnie poziom ins.uliny bez dodatkowych węglowodanów prostych. Dzięki temu wszystkie składniki szybciej i w całości przedostają się do komórek mięśniowych.

GLUTAMINA
Powstrzymuje rozpad białek i ułatwia ich odbudowę. Ułatwia nabywanie siły i masy mięśniowej. Należy do najcenniejszych suplementów sportowych. Podczas wytężonej pracy dochodzi do znacznego rozpadu białek - katabolizm, który z jednej strony wzmaga anabolizm (budowę białka), z drugiej zaś, gdy jest nadmierny hamuje rozwój masy. W pierwszym okresie regeneracji po wysiłku, większość potencjału anabolicznego komórek kierowana jest do odbudowy strat, zaś dopiero później następuje nadbudowa białek prowadząca do rozwoju muskulatury. Glutamina optymalizuje ten proces łagodząc katabolizm. Glutamina jest także podstawowym magazynem i dystrybutorem azotu - pierwiastka niezbędnego do budowy mięśni. Jest wykorzystywana także we wspomaganiu bardzo długich wysiłków tlenowych (np. maraton).

N.A.G

n-acetyl-l-glutamina - najbardziej przydatna do budowy masy miesniowej i najlepiej wchłanialna forma glutaminy. Działanie min: antykataboliczne, magazynuje azot organiczny, sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego, hamuje aktywność enzymów lizosomalnych niszczących białka mięśniowe, uwalnia syntezę białka, obniża poziom kortyzolu, zwiększa uwodnienie komórek, łagodzi objawy zmęczenia....
Jak dowodzą ostatnie badania ukochana przez setki tysięcy ludzi syntetyczna L-Glutamina zostaje wykorzystana przez mięśnie w maksymalnie 3% ilości. Najnowsze formy glutaminy G-AKG i N.A.G. mają ponad 17 razy lepszą biodostępność do tkanki mięśniowej od l-glutaminy! Dlatego małe dawki tych substancji są w stanie maksymalnie chronić przed katabolizmem oraz wykazać prawdziwe działanie anaboliczne. Ponieważ AKG jest pośrednikiem w cyklu Krebsa, molekuła G-AKG łatwo przedostaje się do komórek mięśniowych, przyspieszając w ten sposób process regeneracji mięśni. Dodatkowo AKG jest prekursorem glutaminy, dzięki czemu organizm potrafi nie tylko przez pare godzin, ale przez całe 24 godziny dziennie wykorzystać dobre źródło glutaminy, najważniejszego aminokwasu potrzebnego przy budowaniu masy mięsniowej.

NAC
Acetylowana Cysteina (NAC) jest pochodną cysteiny. Jest produkowana naturalnie w ciele i zawiera się w posiłkach które spożywamy. NAC jest "pośrednikiem" ( wraz z glutaminowym kwasem i glicyna) w zamianie cysteiny do glutationu, najważniejszego komórkowego antyutleniacza ciała. To aminokwas kodowany wchodzący w skład wielu bialek. Bierze udział w odtruwaniu organizmu.

Działanie:
- zwięszkona odporność ogranizmu
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
- leczenie "kaszlu palacza" i zapalenia oskrzeli
- zapobiega chorobom serca
- zwalnia postęp HIV
- łagodzi symptomy kaca
- wpływa na wzrost włosów, przy jej braku włosy tracą połysk

Dawkowanie:
Badania wykazują, że NAC jest bezpieczny dla konsumpcji w jego terapeutycznych zasiegach dawkowania. Dawki w przybliżeniu 60-80g na dzień mogły by zostać użyte bez powodowania znaczących szkodliwych wpływów. Typowa dawka to od 250mg do 1500mg NAC na dzień dla większości terapeutycznych korzyści.

L-NORWALINA
L-norwalina zabezpiecza przed rozpadem molekułę guanidyny, która jest fundamentem budowy cząsteczek argininy, kreatyny i guanidynopropionianu. W ten sposób powoduje, że synteza kreatyny z argininy staje się procesem znacznie wydajniejszym, zaś sama arginina z suplementu nie jest tracona w efekcie procesów katabolicznych.W ten sposób prawie 100% argininy pochodzącej z naszej formuły jest wykorzystana na potrzeby syntezy tlenku azotu. Ponadto l-Norwalina hamuje eliminację jonu amonowego - bardzo silnego i bardzo ważnego "odkwaszacza". Jon amonowy nie tylko zmniejsza kwasowość środowiska komórkowego, ale równolegle pozostaje najważniejszym depozytem azotu pozabiałkowego, hamującego katabolizm i stymulującego anabolizm białek mięśniowych.

TAURYNA
Tauryna - jest aminokwasem warunkowo-niezbędnym, powstajacym z metioniny i cysteiny. Występuje w organizmie jako wolny aminokwas lub składnik prostych peptydów. Aminokwas ten nie stanowi elementu budulcowego białek ustrojowych, jest jednak niezbędny w procesach ich przemiany. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, przy czym jej ilość jej niewystarczająca szczególnie dla organizmów młodych i rosnących oraz wykonujących wysiłek fizyczny.
Tauryna, podobnie jak glutamina magazynuje azot w organizmie. Wpływa buforująco na pH krwi, zmniejsza intensywność rozpadu białek - wykazuje działanie antykataboliczne, znacznie wpływając na poprawę umięśnienia. Podczas wysiłku fizycznego w organizmie wytwarzana i uwalniana jest w nadmiernych ilościach serotonina - hormon powodujący reakcje kataboliczne mięśni. Tauryna ogranicza wytwarzanie tego hormonu. Zmniejszona ilość wytworzonej serotoniny powoduje, że organizm nie odczuwa zmęczenia i może wykonywać wysiłek fizyczny znacznie dłużej, przy zachodzących w ograniczonej ilości procesach katabolicznych mięśni.
W warunkach obciążenia organizmu wysiłkiem fizycznym, tauryna utrzymuje długo wysokie stężenie jonów wapnia w komórkach nerwowych i mięśniowych, wykazuje podobny do ins.uliny wpływ na metabolizm węglowodanów - zmniejsza stężenie cukru we krwi.
W skrócie tauryna odpowiada za:
- wzrost sprawności fizycznej i psychicznej
- wzrost koncentracji
- polepszenie ogólnego samopoczucia
- silniejszy mięsień sercowy
- zapobiega kataraktom
- redukuje ciśnienie krwi

L-TYROSINE
Pomaga w zwiększaniu koncentracji, przy braku uwagi, depresyjnej nieobecności, a także pomaga i przy hiperaktywności, dlatego że stymuluje równoważność substancji w mózgu. Z tyrozyny można korzystać w sytuacjach depresji, pomaga w łagodzeniu symptomów w czasie choroby Parkinsa (tremor, sztywność) i w czasie odwyku od narkotyków. Dodatkowo pomaga w opalaniu - w organizmie tyrozyna przetwarzana jest w melaninę (ciemnobrązowy pigment odpowiedzialny za kolor skóry). Dzieje się tak pod wpływem promieni słonecznych. Intensywność opalenizny zależy od ilości melaniny w skórze. Im więcej tyrozyny, tym ciemniejszy kolor skóry.
Efekt mrowienia - dzięki efektowi mrowienia osiąga się podwyższony efekt opalania. Dzięki aktywnym składnikom, metylonikotynatowi lub benzylonikotynatowi, które powodują powstawanie uczucia ciepła
i w określonych warunkach szczypania skóry, osiąga się lepsze zaopatrzenie skóry w tlen, a przez to lepszy i szybszy efekt opalania oraz ciemniejszą opaleniznę.

WINPOCETYNA
Winpocetyna - powiększa naczynia krwionośne, poprawia utylizację tlenu jest niesamowitym nootropikiem zwiekszającym koncentrację i dającym energię, poprawia sprawnosc umyslowa, dotlenia mózg

Witamina B13 - KWAS OROTOWY
Jej cechą jest zdolność przetwarzania stosunkowo mało wartościowych substancji w bardzo wartościowy budulec. Bierze ona udział metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12. Prawdopodobnie ułatwia funkcjonowanie wątroby. Witaminy tej bardzo potrzebują ludzie starsi, których organizm gorzej przyswaja spożyte pokarmy. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Działanie farmakologiczne: obniżające stężenie cholesterolu we krwi, lipotropowe, ochronne na miąższ wątroby, odtruwające, przeciwartretyczne (zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi). Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, ochrania miąższ wątroby przed toksynami, w tym także mikotoksynami. Zwiększa przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Przyśpiesza procesy odnowy


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ernesto
Pakero Młodszy



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec

PostWysłany: Czw 12:57, 07 Cze 2007    Temat postu:

o wieielkie dzieki,,
napewno każdy początkujący powinien się z tym postem zapoznać
ps---
chyba wydrkuje i powiesze w szafie z suplami, ale po co mam od tego forum hehe//


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Masster
Leon Zawodowiec :)



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 992
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

PostWysłany: Pią 0:17, 08 Cze 2007    Temat postu:

jak masz kompa w domu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kulturystyka, Fitness, Odżywianie Strona Główna -> SUPLEMENTACJA Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin